Meztelenül a szaunában?

Szauna és egészség, avagy miért szaunázzunk fürdőruha nélkül?

A szauna néhány alapvető jótékony hatásáról már szinte mindenki hallott: immunerősítő, méregtelenítő, edzi a keringési rendszert, nyugtatja a testet és a lelket. Azt is sokan tudják, hogy a képzett szaunamesterek által vezetett programok a szaunázás új élményét kínálják, és azt is, hogy az egészséges és helyes szaunázás fürdőruha nélkül történik. Vajon miért?

A fürdőruha tilalmának a szaunában alapvetően két oka van: egyrészt a fürdőruha viselése a szaunában nagymértékben gátolja, rontja a szaunázás egészségtámogató hatását. Másrészt az egészségtámogató hatás rontásán túl a fürdőruha viselésének lehetnek olyan hatásai, melyek kifejezetten károsak a szervezetre.

A szaunázás során kitágulnak a pórusaink, a bőrünkön keresztül nem csak méreganyagok távoznak a szervezetből, de a bőrre kerülő anyagok könnyen fel is szívódnak a szervezetbe. A fürdőruhák szintetikus anyagból készülnek, és sok szintetikus szál magas hőmérsékleten toxikus anyagokat bocsát ki magából, melyek így a bőrön keresztül felszívódhatnak. A fürdőruhában ráadásul mosószer és öblítőmaradék lehet, illetve amennyiben a medence vizében voltunk korábban, akkor klór, és a víz egyéb kezelésére szolgáló vegyszerek maradhatnak a fürdőruhában. Ezek az anyagok kipárologhatnak a fürdőruhából, és a szauna zárt mikroklímájába kerülve a többi vendégre is hatással vannak, hiszen a szervezetbe a tüdőn keresztül is felszívódhatnak az egyes anyagok. A fürdőruhában bevitt víz klórtartalma a fürdőruhából távozva már 65 celsius fok felett egészségre ártalmasan jelenhet meg a szauna légterében, mely sokkal inkább 80-90 fokos.

A profi szaunamesterek ismerik és kifejezetten használják azokat a hatásokat, melyek a szervezetünket érik szaunázás közben, ezért használnak természetes illóolajokat, illetve természetes bőrápoló szereket, melyek a szervezettel kölcsönhatásba kerülve segítenek a testi-lelki egyensúly keresésében.

A szaunában – bár a testünk belső hőmérséklete csaknem változatlan marad – a test felszíne felmelegszik. A melegedés ellensúlyozására kezdünk izzadni, azaz a szervezet sok vizet irányít a testfelületünkre – ez a mechanizmus része a szauna jótékony hatásának. A szintetikus textíliák veszélyes mértékben akadályozzák a hőleadást, ezzel kimondottan károssá és egészségtelenné képesek tenni egy alapvetően kiemelkedően egészséges tevékenységet is.

A fürdőruha viselése nem csak gátolja ezt az egészséges hatást, de egészségtelen reakciókat, hőtorlódásokat is okozhat – ez nagymértékben rombolja a szauna élményét, rontja a méregtelenítő hatást. Ruha viselése a szaunában okozhat „hőgutát”, mely a szívritmus jelentős felgyorsulásával és a test belső hőmérsékletének emelkedésével, rosszulléttel, hasfájással és szédüléssel is járhat.

Élettani szempontból a szaunakabinban a testnek szabadon, takarás nélkül kell lennie, a szauna hatása akkor érvényesül leginkább, ha semmilyen ruhát nem visel a szaunázó.

Beláthatjuk tehát, hogy míg a ruha nélküli állapot nagy előnyt jelent a szauna használata során, a fürdőruha viselése pedig lehet kifejezetten káros – ezért a modern, profi, egészségtudatos szaunaközpontokban a fürdőruha viselése nem megengedett.

Aki rendszeresen és helyesen szaunázik, az a hatékonyabb vérkeringés miatt kevésbé fázik télen, jobban bírja a hőséget nyáron, és sokkal ritkábban lesz beteg, így mindenkinek ajánljuk – de csak a helyes és egészséges szabályok betartásával.

Árak, nyitva tartás