Innovatív strand a természetvédelem jegyében

<img src=”strandfurdo” alt=”Aquaticum Standfürdő zöld_strand”>

Innovatív strand a természetvédelem jegyében

Megnyitott az Aquaticum Debrecen Strand!

Az Új Főnix Terv Élhető város programjában, a Modern Városok Program keretein belül jött létre az új strandkomplexum, mely ikonikus jelképévé válhat a dinamikusan fejlődő Debrecennek. Ennek a programnak köszönhetően a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá válik, melynek a már látványosan megújult elemei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó környéke, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztési terv egyik utolsó eleme pedig a háromgenerációs, ultramodern nyitott vízi élménypark, ahol a különböző korosztályok igényeinek megfelelően, különleges attrakciókat és a pihenést, rekreációt szolgáló elemeket egy helyen vehetik majd igénybe a vendégek.

Zöld koncepció

Azonban az Aquaticum Strand tervezéskor nemcsak a korszerű, különleges formavilágra, az európai színvonalú élményelemekre, lélegzetelállító újdonságokra helyeztek nagy hangsúlyt, hanem arra is oda kellett figyelni, hogy Magyarország első természetvédelmi területén helyezkedik el, ahol különleges védett növény- és állatfajok élnek. Ráadásul a Nagyerdő az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 hálózat része is. Ez egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Így szigorú szabályoknak, komoly feltételeknek kellett megfelelni, egy olyan modern élmény komplexumot kellett tervezni, melynek fontos kritériuma, hogy tiszteletben tartsa a zöld környezetet, minél nagyobb zöldfelülettel, sok fával, növénnyel. A természetvédelmi irányelvek tudatos betartására az egész építkezés során nagy hangsúlyt fektettek, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. A beruházás alatt kivágott fák helyére újakat telepítettek, a meghagyott fák mellé 200-220 csemetét ültettek, illetve nagy zöld falak kialakításával is még közelebb hozták a természetet a strandolókhoz.

Zöld létesítmény

A strandfürdő fűtési igénye nagy, megközelíti a 6 MW teljesítményt. Az igények ellátásánál így fontos szempont volt a környezetbarát energiák előtérbe helyezése. A komplexum fűtési rendszere hasznosítja a termálvíz 65 fokról, az emberi tartózkodásra alkalmas 33-38 fokra való visszahűtése során felszabaduló hőmennyiséget. Szintén fűtésre hasznosítjuk továbbá, a területen található, a termálvízben oldott állapotban található éghető gázokkal üzemeltethető gázmotor hulladékhőjét. Valamint telepítésre került egy hőszivattyú rendszer is, amely a medencékből elfolyó víz hulladék hőjét hasznosítja. Így a létesítmény energiaigényének mintegy fele zöld energiákból kerül előállításra.

Részletes árlista >>

Lenyűgöző megoldás

Mivel nagyon behatárolt, szűk terület állt a tervezők rendelkezésére, a zöld felület nagyságából pedig nem akartak és nem is lehetett engedni, így egy zseniális ötlettől vezérelve nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is terjeszkedik a hipermodern új strandfürdő. Így jöhetett létre, hogy majdnem duplájára nő a vízfelület a régi strandéhoz képest. Egy nagyon látványos építészeti elem, egy 12 méter magas, háromszintes, minden irányból könnyen megközelíthető és átjárható központi épület biztosítja a hasznosítható négyzetméterek számát. A medenceszinten gyógy- és relaxációs medencék, sportvilág (50 és 33 méteres úszósávval), kalandmedence négyféle csúszdával, mászófal és kötélhimba, ugrómedence kap helyet. A felső szinten a napozó teraszok és vízi bár mellett egy nagyon izgalmas, üveg falú medencét alakítottak ki. A felszín alatt találhatók az öltözők és a szociális helyiségek. A gyerekeknek is rengeteg izgalmas élményben lehet részük közel kétezer négyzetméteren. Mindezek mellett hullámmedence, sodrómedence, varázssétány, zöld növényfalak, halkan csordogáló vízesés, vízfátyol teszi izgalmas élményközponttá az új strandot. A Pallagi út felőli sétányon pedig éttermeknek, cukrászdának, fagyizónak, lángososnak, kisebb boltoknak alakítottak ki üzletfelületet.

Az ország és Közép-Európa egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb, természetvédelmi területtel körbeszőtt strandfürdőjével lett gazdagabb Debrecen 2020 június közepétől. A Nagyerdő pedig így még meghatározóbb, izgalmasabb turisztikai célponttá válik, megőrizve a gyönyörű természeti adottságokat.