Hogyan ússzunk kontaktlencsével?

Hogyan ússzunk kontaktlencsével?

A kontaktlencsével való úszás kicsivel nagyobb odafigyelést és elővigyázatosságot igényel, mintha anélkül úszna. Néhány pillanat, amibe a lencse kivétele kerül, rengeteg fájdalomtól kímélheti meg! Íme a leggyakoribb kockázatok, illetve néhány hasznos tipp azok megelőzésére!

A kontaktlencsék nem úszásra valók

 A kontaktlencsék egyedülálló görbülettel rendelkeznek, mely feladata, hogy akárcsak egy kis tapadókorong, pontosan illeszkedjen a szemre. Mikor víz alá kerülnek – függetlenül attól, hogy az medence, folyó vagy tó – a víz megzavarja a kontaktlencse és a szem közötti kapcsolatot, így az leválhat a szemről. Ez az oka annak, hogy oly sokan veszítik el a kontaktlencséjüket úszás közben.

Hogyan ússzon kontaktlencsével?

Úszószemüveg - Az egyetlen biztos módja annak, hogy kikerülje az úszással kapcsolatos kontaktlencse használat veszélyeit, ha úszószemüveget visel. Ez természetes levegő-akadályt hoz létre a szem körül, megakadályozva a vízből történő fertőződést, azt, hogy klór jusson a lencsére és a szembe, valamint véd a lencse elhagyásától is, hiszen gyakori probléma, hogy a víz lemossa azt a szemről.

Lágy lencse – Használjon lágy, eldobható lencsét! Minél nagyobb ezek kerülete, annál jobban odatapadnak a szemre, így a víz kevésbé tudja lemosni őket. Tegye fel legalább 30 perccel azelőtt, hogy vízbe menne! Úszás után dobja el, így kisebb a kockázata annak, hogy mikróbák vagy egyéb káros szennyező anyagok terjedjenek át a szemre.

Szemcsepp – Használjon steril sóoldatot a szemre, mely egyaránt nedvesen tartja a szemét és a lencsét is, így akadályozva, hogy az leváljon, vagy a víz lemossa.

Fertőtlenítés – Öblítse le és fertőtlenítse a lencséjét (pár percig áztassa újraviselés előtt) azonnal úszás után, ha pedig eldobhatót használ, még véletlenül se használja azt többször, cserélje le új pár lencsére.

Orvos – Forduljon orvoshoz azonnal, ha szem irritációt, fokozott fényérzékenységet és fájdalmat tapasztal!

(..)

Bővebben: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/11592/uszas-kontaktlencsevel