Hogyan ápoljuk bőrünket a fürdőzés után?

Hogyan ápoljuk bőrünket a fürdőzés után?

Forrás: termalfurdo.hu és webbeteg.hu

Ha az őszi-téli wellness alatt is szeretnénk gyönyörű bőrrel mutatkozni, vagy a gyakori fürdőzés után szeretnénk kiszáradt bőrünket helyrehozni, próbáljuk ki az otthoni hidratálást zabbal, vagy kókuszolajjal, és néhány apró trükkel máris egészséges lehet újra. A forró zuhany, a száraz időjárás, a gyakori fürdőbe vagy uszodába járás és a kemény szappanok mind kiválthatják a bőr szárazságát. Ezt a kényelmetlen állapotot hámlás, viszketés és repedés jellemzi, és akár a zsírosabb bőrűeknél is előfordulhat.


Mi az oka annak, hogy télen gyakran kiszárad a bőrünk?

A bőr télen gyorsabban kiszárad, mint nyáron. A bőrünkben lévő sok-sok faggyúmirigy által termelt lipidek természetes zsíros réteget képeznek bőrünkön, ami védi a kiszáradástól és amitől sima marad. A faggyútermelés mértékétől függ, hogy a bőr zsíros, száraz vagy normál. Ha a hőmérséklet 8 ºC alá süllyed, a faggyútermelés mértéke csökken és a bőr természetes védőrétege vékonyabb lesz. Minél hidegebb van, a faggyúmirigyek annál kevesebb zsírt termelnek, sőt, extrém hidegben teljesen le is állhat a faggyútermelés. Ráadásul a fűtött helyiségek száraz levegője és a csekély páratartalmú hideg levegő gyorsan elvonja a nedvességet a bőrfelszínről. A már eleve száraz és érzékeny bőr emiatt érdessé, repedezetté és a szokottnál halványabbá válik.

Mit tehet télen bőre épségének megőrzéséért?

 

  1. Fürdéshez, vagy zuhanyzáshoz ne használjunk nagyon forró vizet és lehetőleg a fürdőkben is kerüljük a legmelegebb medencéket.
  2. Alkalmanként kevesebb, mint 10 percet töltsünk zuhanyozással.
  3. Használjunk hidratáló termékeket.
  4. Igyunk minél több vizet.


Télen különösen fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítson bőre védelmére a kiszáradással és a váltakozó hőmérsékleti hatásokkal szemben. Mindenekelőtt akkor, ha a hőmérséklet 8 ºC-ra vagy az alá csökken, tanácsos zsíros krémet használni. Hatékonyak lehetnek a víz az olajban bázisú zsíros krémek, a kozmetikai olajok vagy az olaj a vízben bázisú lipidtartalmú krémek. (…)

 Fürdés és mosakodás után ne dörzsölje a bőrét, hanem finoman itassa fel róla a vizet a törülközővel! Fürdés és kézmosás után használjon testápolót, láb-, illetve kézkrémet! Télen kerülje az arcradírozást és a peelinget! Védje arcbőrét is a kiszáradástól megfelelő krémek alkalmazásával, használjon ajakírt is!

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/20561/hogyan-apoljuk-telen-borunket

Részletes árlista >>