Megújul a strandfürdő!

Megújul a strandfürdő!

A strandfürdő területén a 21. század igényeinek megfelelő, háromgenerációs nyitott fürdőkomplexum épül meg, a különböző korosztályok igényeinek megfelelően, különleges attrakciók és a pihenést szolgáló elemek egyidejű létrehozásával. 

Mivel a vizes élménypark kivitelezésére egészen rövid időszak áll rendelkezésre, emiatt strandfürdőnk a 2018/2019-es nyári szezonban vendégeket nem fogadhat. Kérjük, hogy ez idő alatt válassza a trópusi hangulatú élményfürdőnket, amely számos attrakcióval, napozóterasszal, a gyerekek számára szervezett izgalmas programokkal, családi animációkkal várja a kikapcsolódásra vágyókat. Amennyiben csendesebb környezetre vágyna, látogasson el termálfürdőnkbe, ahol a kül- és beltéri medencékben egész évben élvezheti gyógyvizünk áldásos hatását.

Az új nagyerdei strand

Az Új Főnix Terv Élhető város programjának egyik kiemelt célja az, hogy a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. Ennek látványosan megújult elemei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó környéke, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztési terv egyik utolsó eleme a nagyerdei strand.

KONCEPCIÓ

A strandfürdő átalakításának koncepciója az volt, hogy nem elég a modern élményelemek és medencék elhelyezése - ilyenek vannak már a régióban –, hanem kell valami, ami ikonikus jelként egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz kapcsolódva közvetíti a vizes parkerdei élményeket oly módon, hogy az akár képeslapokon, akár kiadványokban egyértelműen a városhoz kötődjön.

Ez a meghatározó látványelem jött létre a medencék, a vizes élményelemek – csúszdák, pezsgőfürdők, pancsolók - integrálásával, aminek összekapcsoló építészeti eleme maga a víz. A hullámzó vízfelületek, a vízesések és a vízfátyolok fogják össze és teszik egy folyton változó, csillogó, az erdő fáit izgalmasan visszatükröződő élményközponttá a strandot. További szempont volt, hogy az erdő és a fák közelségét kihasználva a természettel való aktív kapcsolat is megvalósuljon. Így alakult ki az ötlet, hogy egy minden irányból könnyen megközelíthető és átjárható épületet hozzunk létre.

MŰSZAKI LEÍRÁS

A fejlesztés után a nagyerdei strand teljes vízfelülete több mint 2000 négyzetméterrel nő, a korábbi 3600 négyzetméterről csaknem 5700 négyzetméterre változik.

A nagyerdei strand főbejárata átkerül a Pallagi úti oldalra, ahol az új sétányról lehet megérkezni a fürdőbe. A főbejárat közelébe kerül a strand egyik dísze, a Zsolnay gyárban készült „kacsás” szökőkút.

A nagyerdei strandon 15 medence épül, amely korosztályok szerint nyújt élményt az egészen kicsi gyermekektől az idősebbekig minden látogatónak.

GYERMEKVILÁG

Az északi oldalról indulva első nagy medenceterület a gyermekeké. Az 1900 négyzetméteres gyermekmedence több részből áll:

  1. a egészen kicsik számára (0-4 éves kor között) egy gyermekpancsoló épül, amelynek mélysége 40 cm, így a legkisebbek is biztonságos fürödhetnek benne,
  2. mellette a 4-8 évesek számára épül gyermek kalandmedence, amelynek érdekessége lesz, hogy épül bele egy olyan mesterséges fa, amelyre akár fel is lehet mászni,
  3. különleges spraypark és két családi csúszda is épül,
  4. azon túl a korábbi strand egyik legkedveltebb élményeleme is újjáéled: a 2 méter mély hullámmedence. A hullámmedence másik végében egy szabadtéri színpad létesül, amely koncerteknek, színházi előadásoknak is helyt adó közösségi tér lesz.

A gyermekmedencék után egy úgynevezett lassú folyó épül; az 1,2 méter mély sodrómedencében fürdőzők úgy érezhetik magukat, mintha valóban folyóban úsznának.

KÖZPONTI ÉPÜLET

Az új nagyerdei strand jelképe a 12 méter magas, háromszintes központi épület lesz. A felszín alatt öltözőket és szociális helyiségeket helyeznek el. Ide leérve egy középfolyosós rendszerű térbe érkezünk, melyről az öltöző és szekrénysorok váltakozva nyílnak. A koedukált öltöző kabinokkal és zárható öltözőszekrényekkel lesz kialakítva, de lehetőség lesz csoportos öltöző használatára is. Az öltözőkhöz vizesblokkok kapcsolódnak, zuhanyzókkal, WC-kel.

A medenceszinten nyugatról keletre haladva egy gyógymedence létesül, majd a sportolni vágyóknak 1100 négyzetméteren épül meg a Sportvilág: egy melegvizes tanulómedence és a sportmedence, amelyben lesz 50 méteres és 33 méteres úszósáv is. A Sportvilág másik végén, az épület középső részén egy relaxációs medence létesül. A következő nagy egységben épül a felnőtt kalandmedence, amelyhez négy csúszda épül:

  • egy feketelyuk csúszda,
  • egy gömbcsúszda,
  • egy UFO csúszda,
  • és egy aquatube csúszda.

A csúszdák mellett mászófal is várja a fürdőzőket az 1150 négyzetméteres, 1,2 méter mély felnőtt kalandmedencében.

A medenceszint harmadik nagyobb egysége a korábban szintén népszerű négyméteres medence, ahova három magasságról: 1 méterről, 3 méterről és 4,7 méterről lehet beugrani. A 200 négyzetméteres ugrómedencéhez 4 méteres mászófal és kötélhimba is kapcsolódik.

TERASZ

A központi épület érdekessége lesz a 12 méter magas napozóterasz, ahova lépcsőn és lifttel is fel lehet jutni. Ezen a szinten a napágyak mellett két vízibár és két relaxációs medence várja a látogatókat. Lesz olyan relaxációs medence, amelynek az alja átlátszó, így a fürdőzők leláthatnak a medenceszintre. Erről a szintről indulnak a kalandmedencébe landoló csúszdák is, amelyeknek csövei a tartószerkezetbe lesznek „elrejtve”, így kívülről nem látszanak, ellenben belülről igazi élményt nyújtanak a csúszóknak.

A medenceszintet a terasszal összekötő két szélső tartóelemen zöld növényzet fut végig, érzékeltetve, hogy természetes környezetben épült a strand. A középső tartóelemek viszont olyan speciális átlátszó anyagból készülnek, amelyeken vízpermet fog végig futni. Ez a megoldás azt az érzést kelti a nézőkben, hogy vízfüggöny, végeredményben pedig maga a víz kapcsolja össze a két szintet.

TERMÁLVIZES MEDENCÉK

A központi épülettől déli irányba létesül még két gyógymedence, amely elsősorban az idősebbeknek nyújt majd felüdülést. 

KERT

A kert arculatának meghatározó eleme a párhuzamos, gyepes sávok és a ligetes-mezős részek váltakozása. A gyepsávokba „metszenek” bele a merőleges szerkesztésű burkolt járdák. Anyaguk igényes, nagyelemes térkő, rejtett szegéllyel.

A terület északi és déli felén lesznek kialakítva sportolásra alkalmas területeket (homokos strand röplabda pálya, illetve rekortán felületű streetball pálya, valamint szabadon „berendezhető” homokos és gyepes felületek). Ezeknek a részeknek a közelében találhatók a játszóhelyek is.

SÉTÁNY

A nagyerdei strand keleti oldalán, a sétánnyal párhuzamosan 900 négyzetméteres üzletsor alakul ki oly módon, hogy mind a strand, mind a sétány irányába tudjanak árulni. Terveink szerint fedett gyermekfoglalkoztató is lesz ezen a soron. Valamennyi vendéglátó egység a strand front felé nyitott, elegáns kiszolgáló pulton keresztül lesz megoldott. Minden vendéglátó egység alapvető „fogyasztó tere” a vendéglátó udvaron lesz, amely egységes, elegáns dizájn szerint kerül létrehozásra.

Az új nagyerdei strand felépítését 12 hónap alatt vállalta a kivitelező, a szükséges parkrendezési munkák elvégzése után 2020 nyarán vehetik birtokba a fürdőzők a nagyerdei strandot.

Debrecen, 2018. szeptember 14.