Gyógyászati szolgáltatások

Gyógyászati részlegünkön közel 40-féle gyógyvízre alapozott kezeléssel, szakorvosok közreműködésével segítjük elő a betegek és gyógyvendégek gyógyulását.

Kódszám Gyógyászati ellátások
01 Gyógyvizes gyógymedence
03 Iszappakolás
04 Súlyfürdő
05 Szénsavas fürdő
06 Orvosi gyógymasszázs
07 Víz alatti vízsugármasszázs
08 Víz alatti csoportos gyógytorna
09 Komplex fürdőgyógyászati ellátás 
10 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás


Gyógyközpontunkban a hagyományos fürdőterápia mellett a fizioterápia és a mozgásterápia széles skáláját is alkalmazzuk. A hagyományos, balneoterápiás és a természetes gyógykezelések három alappilléren: a prevención, a terápián és a rehabilitáción nyugszanak.Szakorvosaink az orvosi vizsgálat eredményeként egyénre szabott kúraprogramot állítanak össze.

A gyógyászat szolgáltatásait a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet biztosítja, ezzel garantálva a szakmai hátteret és a megbízható orvosi ellátást.

A kezelések orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással vagy támogatás nélkül, térítéses formában is igénybe vehetőek.

Reumatológiai szakrendeléseink beutaló kötelesek, melyet kérhet szakorvosától, háziorvosától vagy céges üzemorvosától is.

A reumatológiai orvosi vizsgálatra előzetes időpont egyeztetés szükséges. 

Időpont egyeztetés: +36 52 514 147

 • Az OEP által finanszírozott gyógyfürdő kezelések évente 2x15 alkalommal igényelhetőek.
 • A betegnek a gyógykúra megkezdése előtt Co-payment-et kell fizetnie, melynek összege kúracsomag esetén 1.400 Ft/nap (2016. január 1-jétől érvényes visszavonásig.)
 • A kezelések igénybevételét a vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni, és az első megjelenéstől számított 56 nap áll rendelkezésre a befejezésre.

A betegnek a kezelésekre a következő dokumentumokat és felszereléseket feltétlenül hoznia szükséges:

 • kezelőlap
 • TAJ kártya
 • törölköző (2 darab)
 • száraz tornához kényelmes öltözék 

Fontos tudni, hogy a mobiltelefon használata a kezelések igénybe vétele során balesetveszélyt rejt magában.  

A kezelőhelyre késve érkező betegek kiszolgálása nem mehet a következő beteg kezelési idejének rovására.

Bővebb információ >> 

GYÓGYÁSZATI KEZELÉSEK

Gyógymasszázs

Az emberiség egyik legrégebbi gyógyító eljárása, célja a testrész vérkeringésének javítása, valamint a merev, letapadt izmok és fájdalmas izomgörcsök (myogeloticus csomók) fellazítása. A masszázs a bőr felületén végzett olyan beavatkozás, amely módszeresen rendezett, adagolt erejű fogássorozatokból áll. Helyreállítja a bőr és az izomzat rugalmasságát, az izomzat keringését fokozva növeli annak teljesítőképességét, nő az izom rugalmassága. A gyógymasszázst az erre a célra kialakított masszázshelységekben és masszázságyakon szakképzett masszőr végzi. Az előre egyeztetett, 20 perces kezelés időpontja előtt célszerű a termálfürdőzés, mivel a termálvíz meleg hatása elősegíti az izmok fellazulását. Az orvosi gyógymasszázs végzésekor elsősorban a beteg testfelületre koncentrálunk, de természetesen kezeljük az ehhez kapcsolódó élettani részeket is.

Gyógyvizes medencefürdő

Gyógyvizünk 65 °C-os alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, nátriumkloridos hévíz, amely számottevő kalciumot, magnéziumot, metabórsavat és metakovasavat is tartalmaz. A gyógyvíz jótékony hatását számos területen hasznosíthatjuk, úgy, mint mozgásszervi problémák (rehabilitáció, fizikoterápia), kardiológiai problémák, bőr- és nőgyógyászati problémák, idült légúti betegségek, isiász és egyéb neuralgiák, pszichoszomatikus kórképek és vegetatív zavarok kezelésében. A termálfürdő hangulatos medencecsarnoka 4 termálmedencét és váltófürdőket foglal magába. A komplexumhoz tartozik még a háromosztású szabadtéri medence, melyet szép, kellemes zárt park övez. Kezeléseink előtt és után is javasolt a termálvízben való fürdőzés, melynek orvosilag javasolt időtartama 20-30 perc.

Iszapkezelés

A gyógyiszapok a természetben előforduló anyagok, melyek finom szemcsézettségűek, jó vízkötő és hőtároló képességük folytán alkalmasak pakolások készítésére. Az iszapkezelés általában kiegészítő balneoterápiás eljárás, de gyakran önálló gyógymódként is használható. Kezelésnél a megfelelő hőmérsékletű (42 °C), naponta sterilizált, kezelendő felületnek megfelelő térfogatra lecsapolt iszapot közvetlenül a bőre helyezzük, majd egy textillepedővel, egy gumilepedővel, valamint egy takaróval hőszigetelést biztosítunk. Az iszapkezelés oldja az izmok merevségét, fokozza az anyagcserét a sejtekben, értágító, továbbá másodlagos hatásként csökkenti a narancsbőrt. A kezelés jól bevált gyógymód elsősorban lágyrész-reumatizmusok, idült neuralgiák, bőrgyógyászati betegségek pl. pikelysömör (psoriasis), nőgyógyászati betegségek, végtagi törések utókezelése esetén, valamint ízületi zsugorodás megelőzésére, kezelésére. A heveny és félheveny gyulladásos folyamat a kezelés ellenjavallatát képezi. Az iszapkezelés hétfőtől péntekig 30 perces váltásokkal történik, a kezelés időtartama 20 perc, a többi előkészítés és pihenőidő.

Súlyfürdő

A súlyfürdő a gyógyfürdőben a 71 m2 vízfelületű, csempézett, erre alkalmas 5 db függesztővel ellátott speciális medencében történik. A medence töltővizének hőfoka 34-35 °C között van. A felfüggesztési idő 15 perc, mely történhet súllyal, vagy a nélkül. Ezt követi 10-20 perc aktív pihenőidő. A súlyfürdőzés ideje alatt a betegek állandó felügyelet alatt állnak. A subaqualis tractio kidolgozása a neves magyar reumatológus Mol Károly nevéhez fűződik. A kezelés célja a gerincsatornából kilépő, bizonyos mértékig nyomás alatt álló idegek pihentetése, a gerinc melletti izomzat (paravertedalis izomzat) tónusának mérséklése, a gerinc, a csípő-, térdízületi mozgáskorlátozottság csökkentése. Különösen javasolt ülőmunkát végzők számára, illetve nyak, derék és ízületi fájdalmak esetén. Szintén hatásos gerincferdülés, valamint csípő- és térdízületi kopás kezelésében.

Súlyfürdőt tilos alkalmazni akut ízületi vagy ideggyulladás, csigolya-elcsúszás esetén, gerincstabilizáló és porckorongsérv-műtétet követően fél éven belül, ezért a súlyfürdő kiíráshoz előzetes képalkotó vizsgálati (RTG, CT, MR) eredmény javasolt.

Szénsavas fürdő

Gyógyfürdőnkben mesterségesen előállított szénsavas fürdőt alkalmazunk. A vízben lebegő gázbuborékok a test felületére tapadva a bőrben lévő hidegérző idegvégződések ingerlékenységét nagymértékben csökkentik, így a kapillárisok kitágulnak és megjelenik a kezelésre jellemző hatás, az erythema. A szénsavas fürdő a perifériás keringési zavarok, szívkoszorúér betegségek, szívműtétek és egyéb műtétek utókezelése, vénás elégtelenség, cukorbetegséghez társuló érbetegség, Raynaud-szindróma kezelésében a legalkalmasabb fizioterápiás eljárás. Értágító és nyugtató hatása miatt előnyösen alkalmazható magas vérnyomásban és neurózisban is. A szénsavas kádfürdő optimális vízhőmérséklete 33 °C. A beteg csak derékig merülhet el a szénsavas vízben, feje a kád pereme fölött kell, hogy elhelyezkedjen. A kádat letakarjuk műanyag lemezzel és a beteg nyaka körül lepedőt helyezünk el. A kezelés időtartama 15 perc.

A kezelést követően ajánlott 20 perc pihenés és a fürdő-, illetve vizes kezelések mellőzése.

Víz alatti vízsugármasszázs 

Hydroxeur

A víz alatti vízsugár masszázskezelést az erre a célra kialakított kádas kezelőhelyiségekben és gyógykádakban, kizárólag orvosi javaslatra végezzük. Egy kezelés időtartama 20 perc, melyből a tényleges kezelés 10-15 perc. A többi idő a leürítést, lemosást, fertőtlenítést, ill. az újra feltöltést foglalja magában. A kezelést 35-36 °C vízben végezzük. A kezelés célja a krónikus degeneratív kórképekben a megbetegedett ízület melletti izom erejének, vérkeringésének javítása. Előnyös perifériás keringési zavaroknál, műtéti utókezelésekben.

Tangentor

A víz alatti vízsugár masszázskezelés az erre a célra kialakított kádas kezelőhelyiségekben és gyógykádakban, kizárólag orvosi javaslatra történik. A víz hőmérséklete 35-37 °C-os. A 0,5-2 bar nyomású vízsugarakat a kezelő a víz alatt irányítja a bőrtől 10-20 cm távolságban a kezelendő testrészre. A kezelés előtt 0-15 perces előfürdő javasolt. A kezelés átlagos időtartama 10-15 perc, mely alatt az ellazulást támaszokkal segíthetjük elő, a kezelő ügyel a beteg kényelmes helyzetére és a kezelés fokozatosságra. Kezelés után javasolt, hogy a beteg 20-30 percig pihenjen.

Víz alatti csoportos gyógytorna

Csoportos víz alatti gyógytornakezelések a gyógytornamedencében folynak. Egy csoport kezelési ideje, 25 perc, a csoport létszáma maximálisan 13 fő. A torna során az izomzat erősödik, az ízületi mozgáspálya, a vérkeringés és a koordináció javul. A víz felhajtóerejének köszönhetően mozgáskorlátozott, vagy túlsúllyal küzdő betegeink is könnyebben tudják végezni az egyes feladatokat.

Fizikoterápia

Fizikoterápiás kezelést az erre a célra kialakított kezelőhelyiségekben és ágyakon, kizárólag orvosi javaslatra fizikoterápiás szakasszisztensek végzik. A vendég kezelésére 15 perc áll rendelkezésre.

Lézerterápia

Modern fototerápiás eljárás. A szöveti keringést fokozza, növeli a helyi anyagcserét, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, gyorsítja a szöveti regenerációt.

Számos reumatikus, idegrendszeri és érrendszeri betegségben hatásos:

 • Ízületi fájdalmak 
 • Gyulladások csökkentése
 • Fejfájás, migrén esete 
 • Egyéb típusú fájdalmak csillapítása 
 • Bőrbetegségek, herpesz, övsömör kezelése
 • Sportsérülések, izomhúzódások kezelése

Diadynamic

A diadynamicus áramok konstans egyenáramra szuperponált pozitív hullámok. A kezelés idegfájdalmak csillapítására, degeneratív gerinc és ízületi betegségek, perifériás keringési zavarok gyógyítására hatásos.

Interferencia

Négy elektróda segítségével, két áramkörön át, középfrekvenciájú áramot juttatunk a szervezetbe. A két áramkör kereszteződésekor létrejött kb. 100 Hz frekvenciájú lebegő áram biológiai hatását fejti ki a kezelt felületen. Sikerrel alkalmazható ízületi ficamok, izomfájdalmak, degeneratív ízületi és gerincbántalmak, bénulások kezelésére.

Galvánkezelések

Stabil galvánkezelés

A legrégebbi elektroterápiás kezelés. Kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapításra, elsősorban neuralgiákban, neuritisekben, izomfájdalmakban, ínszalag és ínhüvelygyulladásokban, a gerinc és végtagízületek gyulladásos fájdalmaiban hatékony.

Kowarschik galván kezelés

Különleges galvánkezelési eljárás femoralgiás és brachialgiás fájdalmak csökkentésére.

Négy- és kétrekeszes galvánkezelés

A kezelés különösen jótékony hatású ízületi bántalmakban. A beteg alkarjait és/vagy lábait vízzel telt kádacskákba helyezi. A 34 0C-os meleg vízen áramot vezetnek át. Mivel csak a test egy része van vízben, a négyrekeszes elektromos áram intenzívebb lehet, mint a galvánfürdő esetében. További előnye, hogy fokozza a vérkeringést.

Szelektív ingeráram kezelés (Myotest)

Ingeráramnak nevezzük azt az elektromos áramot, amelynek hatására az izmok kontrakciója következik be. Egyenáram impulzusok sorozata szelektíven vált ki kontrakciót a károsodott izomban anélkül, hogy fájdalmat okozna. Fontos terápiás eljárás a perifériás bénulások esetén, izomsorvadás megelőzésére, gyenge izmok erősítésére.

TENS

A TENS egy mozaikszó: a név a transcutaneous electronic nerve stimulation, azaz a bőrön keresztül történő idegi ingerlés kifejezésből származik. A TENS alkalmas izom- és idegfájdalom csillapítására, mint például a lumbágó, köszvény, reuma, hát-, és vállfájdalmak, fejfájás, migrén, ízületi gyulladások, övsömör, arcidegzsába, ideggyulladások akut szakasza után, kisebb érszűkületek karbantartására, baleset vagy műtétek utáni fájdalmak csillapítására, felfekvések elkerülésére, agyvérzést követő izombénulásoknál az izomsorvadás megakadályozására stb.

Iontoforézis

Az iontoforézis terápiában a galvánáram segítségével különböző gyógyszereket juttatunk a bőrön keresztül a szervezetbe, tehát kombinált elektromos és gyógyszeres kezelésről van szó. Általában 1-3%-os gyógyszeres oldatot használunk, az áramerősséget pedig a beteg individuális érzékenységétől függően választjuk meg.

Ultrahang

Mechanikus, termikus és kémiai hatást vált ki a szövetekben. Izomlazító, fájdalomcsillapító, értágító hatása miatt széles körben alkalmazzák. Az ultrahangkezelés alkalmas szinte minden mozgásszervi megbetegedés gyógyítására.

Magnetoterápia

A magnetoterápia nem más, mint egy elektromos feszültség által gerjesztett mágneses térrel való kezelés. A kezelés során a mágneses teret megszakítják és ezért a szervezetet ismétlődő elektromágneses impulzusok érik. Ennek hatására azon sejtek fala, amelyeken ez az elektromágneses impulzus áthatol, csatornák nyílhatnak meg a sejtek falán, melyek olyan anyagokat engedhetnek be a sejtekbe, amelyek a sejtek működését befolyásolják. Ezek lehetnek pozitívak és negatívak. A kezelés sikeresen alkalmazható különböző fájdalmak enyhítésére, reumatikus betegségek kezelésére, sportsérülések rehabilitációjára, az immunrendszer erősítésére, vérellátási zavarok megelőzésére, alvási zavarok, stressz megszüntetésére, valamint a fizikai- szellemi teljesítményfokozásra.

Infúziós szoba

2016. március 1-jétől már a reumatológiai megbetegedésekhez kapcsolódó infúziós kezeléseket is kiszolgálunk. Jelenleg 2 ágyon tudunk betegeket fogadni, hétköznapokon 8 és 14 óra között, a Termálfürdőben, az első emeleten az Új Nappali szanatórium területén. A kezelések technikai kiszolgálásával kapcsolatban érdeklődhetnek személyesen illetve telefonon munkaidőben az 514-135 és az 514-126-os telefonszámokon.

Kardiológiai rehabilitáció

Kardiológiai rehabilitációs programunk olyan betegeknek ajánlott, akik a közelmúltban valamilyen kardiovaszkuláris eseményen, pl. szívinfarktuson estek át. A szívinfarktust követő időszak is számos veszélyt jelenthet a lábadozó szervezet számára, éppen ezért a további problémákat elkerülendő, a beteg addigi életmódjának gyökeres megváltoztatására van szükség. A háromhetes kúra során orvosok és nővérek, de elsősorban a betegek saját aktív közreműködésével segítünk visszanyerni a korábbi, teljes értékű életet. A Nagyerdő szívében, az Aquaticum Termálfürdőben természet közeli környezetében, ugyanakkor szigorú szakorvosi felügyelet mellett zajlik a betegek, rehabilitálása, oktatása és egészségre nevelése. Ennek során megismerhetik betegségük kiváltó okait, megtanulhatják az egészséges életmód alapelveit (mozgás és táplálkozás), valamint elsajátíthatják, hogy hogyan oldják fel magukban a betegségükkel gyakran együtt járó különféle szorongásos tüneteket. A cél az újabb roham kivédése és a teljes értékű élet kialakítása.

A program részei:

 • A hozott leletek alapján kardiológiai-orvosi állapotfelmérés, valamint a helyszínen elvégzett EKG  TEKG, ECHO, vérvétel
 • Dietetikai és pszichológiai állapotfelmérés
 • Egyéni és csoportos gyógytorna végzése gyógytornász segítségével
 • Úszás, séta, nordic walking
 • Egyéni fizikoterápiás és balneoterápiás kúracsomag

Előadások az életvitel javítása érdekében:

 • Csoportos oktatás 
 • Egyéni szaktanácsadás egyéni problémákra szabva 
 • Előadások és oktatás a családtagok bevonásával
 • Dietetikai tanácsadás az alapanyagok kiválasztásától az elkészítésig

A kardiológiai rehabilitáció igénybe vehető korai, késői konvalescens és post konvalescens betegek számára is.

További információ:

Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Fürdőgyógyászati Osztály

4032 Debrecen, Nagyerdei park 1.

Betegirányító: +36 52 514 114

Információ: +36 52 514 121

E-mail: gyogyaszat@kenezykorhaz.hu

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig, naponta 07.00-19.00