Az Aquaticum Strand építészeti koncepciója

<img src=”strandfurdo” alt=”Aquaticum Stand építészeti koncepciója”>

Koncepciónk szerint a debreceni strandfürdő nem kíván versenyezni más vizes létesítményekkel, hanem valóban újat, egyedit, máshol nem tapasztalhatót nyújt majd. Tervünk egy nagy léptékű fejlesztési stratégiába illeszkedik, hidat képezve a Nagyerdei Stadion és a parkerdőben fekvő Békás-tó környezetének rehabilitált területe között.

A város hosszútávú fejlesztési programjának egyik kiemelt célja, hogy a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. Ennek látványosan megújult elemei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó környéke, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztési terv egyik utolsó eleme a nagyerdei strand. 2015 nyarán a Debreceni Gyógyfürdő Kft. pályázatot írt ki az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont területén lévő strand fejlesztésére. A város részéről alapvető elképzelés volt, hogy az új strand ikonikus jelként egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz kapcsolódva közvetítse a vizes parkerdei élményeket. A tervpályázatot a BORD Építész Stúdió terve nyerte. (...)

"Bordás Péter építész saját elmondása szerint abból indult ki, hogy mivel nem volt több helye, a „környező tájat összehajtogatta”. A felhajtott erdőből zöld falak, a felhajtott tótükörből vízfalak lettek. Ezzel tulajdonképpen nem egy új épület, hanem egy gigantikus tájépítészeti alkotás született."

További részletek >>